Het verhaal van een naaste: leven met verslaving
De verslaving beheerst ook jouw leven.
Als naaste ken je het maar al te goed: Gedraai, het ontkennen, het verbergen…en uiteindelijk de leugens. De verslaving die de verslaafde in zijn greep houdt begint ook jouw leven te beheersen. In het begin dacht je nog dat het onschuldig was. Nu je er langzaam in gezogen bent, weet je wel beter. Ook jij leeft met een verslaving. Alleen jij hebt de controle niet. Hoe kom je daar uit?
Hulp is beschikbaar
Het is oké om steun te zoeken, om je eigen grenzen te bewaken en om jezelf niet te verliezen in de strijd van een ander. Het is zelfs beter voor die ander.
Een vader
"Verslaving beïnvloedt de hele omgeving. Ik werd zijn verzorger, probeerde alles te repareren. Maar ik verloor mezelf in dat proces en daarmee de kracht van de relatie."
Wanneer helpen niet helpt
wanneer de schellen van je ogen vallen ...
“Er waren momenten waarop ik me afvroeg of ik iets anders had moeten doen. Had ik meer kunnen helpen? Had ik het eerder moeten zien?
Ik zag de spijt in zijn ogen en hoorde zijn beloftes om te veranderen. Maar elke keer dat ik hem wilde helpen, besefte ik dat ik daarmee de verslaving in stand hield. De grip van verslaving is sterk, en zonder professionele hulp was het voor hem onmogelijk om los te breken.”
de impact van verslaving van een dierbare is erg intens en nauwelijks te begrijpen voor de buitenwereld.
Samen doorbreken we de cirkel van verslaving
Wanneer je een geliefde hebt die worstelt met een verslaving, kan dit als naaste een enorme impact hebben op je leven. De frustratie, angst, en machteloosheid kunnen zwaar wegen, en het kan moeilijk zijn om te weten hoe je het beste kunt helpen. Bij Zaak van Herstel begrijpen we dat de verslaving niet alleen de verslaafde raakt, maar ook de mensen om hen heen. Daarom bieden we ook begeleiding voor naasten, zodat je leert om de situatie te hanteren zonder jezelf te verliezen. Samen zorgen we ervoor dat je niet alleen de verslaafde, maar ook jezelf helpt in dit moeilijke proces.
Instroom vanuit andere instellingen
Bij Zaak van Herstel is het ook mogelijk om behandeling te ontvangen als opvolging van klinische zorg in het buitenland, vooral wanneer deze instellingen geen nazorg in Nederland bieden. Daarnaast kunnen we ondersteuning bieden als onderdeel van een ander zorgtraject. Dit is vooral relevant wanneer het nodig is om de verslaving eerst onder controle te krijgen voordat verdere behandelingen kunnen worden voortgezet. We begrijpen dat elk pad naar herstel uniek is en zijn er om je te begeleiden in elke fase van dit proces.
Zaak van Herstel
Hiermee kunnen we je helpen.
Naastengesprek
Zaak van Herstel organiseert naastenavonden voor het netwerk van de verslaafde. Naastenavonden bestaan uit twee à drie vaste sessies “Communiceren met verslaafden”.
De eerste sessie geeft uitleg en voorbeelden over communicatie met verslaafden.
In een tweede en, indien gewenst, derde sessie oefenen we met de verschillende vormen van communicatie. De ervaringsdeskundige speelt dan de advocaat van de duivel. De groep geeft niet alleen ‘feedback’ maar ervaart zelf ook hoe makkelijk je in de geraffineerde valkuilen van discussieren met een verslaafde trapt.
Iedereen is welkom, ook als je maar zijdelings betrokken bent. Tijdens deze avonden delen we herkenbare verhalen, steunen we elkaar en leer je hoe je beter kunt omgaan met iemand die verslaafd is. Dit helpt jou om sterker in de situatie te staan. Alles wat je zegt blijft vertrouwelijk, zodat je vrijuit kunt spreken zonder zorgen over de toekomst.
beginnen bij het begin
Voorlichting verslaving
Om je beter te wapenen tegen de moeilijke momenten, leggen we uit wat verslaving inhoudt. Wat doet het met je dierbare, maar ook met jou? We kijken samen naar de patronen die verslaving kan veroorzaken en hoe het de relaties binnen de familie of vriendenkring beïnvloedt. Door meer te begrijpen over de mechanismen achter verslaving, zul je beter in staat zijn om er met meer inzicht mee om te gaan en minder snel te vervallen in gevoelens van machteloosheid of schuld.
Maatwerk therapie
Emotionele verwerking
We weten dat de verslaving van een dierbare diep kan ingrijpen in je eigen emotionele leven. Misschien voel je verdriet, teleurstelling, woede of zelfs schuldgevoelens. Dit is normaal, en we geven je de ruimte om deze emoties te uiten zonder oordeel. In onze gesprekken bieden we je handvatten om beter met deze gevoelens om te gaan, zodat je niet verdrinkt in de chaos van de verslaving, maar meer grip krijgt op je eigen emoties.
Grenzen stellen is voor jezelf en je naaste zorgen
Grenzen en zelfzorg
Verslaving kan ervoor zorgen dat je steeds meer voor de ander gaat zorgen en jezelf vergeet. Het is van groot belang om gezonde grenzen te leren stellen, zodat je niet ten onder gaat aan de zorg voor je dierbare. We helpen je om duidelijk te maken wat je wel en niet kunt verdragen en hoe je op een respectvolle, maar vaste manier grenzen kunt aangeven. Tegelijkertijd kijken we naar manieren waarop jij zelf kunt blijven zorgen voor je eigen welzijn, want alleen als je goed voor jezelf zorgt, kun je er ook voor je dierbare zijn.
nazorg
Omgaan met terugval en communicatie
Communicatie met iemand die verslaafd is, kan moeilijk zijn. Hoe praat je over de verslaving zonder ruzie te krijgen of de ander te kwetsen? We helpen je om open en eerlijk te leren communiceren, zodat jullie gesprekken constructief blijven. Daarbij bereiden we je voor op het omgaan met terugval, wat vaak een pijnlijk moment kan zijn. We laten je zien hoe je daarmee kunt omgaan, zonder dat het jullie relatie onnodig beschadigt of jou opnieuw uit balans brengt.